zaterdag 2 november 2013

Redenen om een basisinkomen in te voeren (3) - Financiële waardering voor onmisbare activiteiten

"Met de invoering van het obi geeft de samenleving financiële waardering voor onmisbare activiteiten". Voorbeelden zijn de opvoeding van kinderen, mantelzorg, vrijwilligerswerk en huishoudelijk werk. Het obi kan gunstig zijn voor gezinnen omdat ouders indien gewenst zich volledig kunnen richten op de zorg voor hun kinderen."
Bron: B. Hilarides, is het onvoorwaardelijk basisinkomen haalbaar in Nederland? Scriptie WO Nederlands Recht Open Universiteit Nederland. Blz. 8 paragraaf 2.3
Wanneer een gegarandeerd leefbaar inkomen is ingevoerd, kan men de zorgvraag van een kind of naaste geheel afstemmen op de tijd die beschikbaar is. Op die manier kan men een ontspannen balans vinden tussen zorg en eventueel werk. Zorgvuldig zorgen is dan mogelijk. Nu is het nog zo dat mensen in een spagaat terechtkomen wanneer zorg en werk samenvallen. Als een naaste langdurige zorg nodig heeft dan kan iemand met een gegarandeerd leefbaar inkomen een zorgvuldige overweging maken om minder te werken om meer zorg te kunnen verlenen met behoudt van inkomen.
Een moeder die ziet dat haar kind haar thuis nodig heeft, zal thuis kunnen blijven zonder afhankelijk te zijn van een man die werkt. Haar inkomen is gegarandeerd. Andersom geldt dit ook voor vaders natuurlijk.
Met een gegarandeerd leefbaar inkomen kan men werken naar vermogen. Niet iedereen is in staat om veel uren te werken, anderen zullen zich helemaal niet in kunnen zetten. Iedereen kan met een gegarandeerd leefbaar inkomen zijn of haar vermogen om te werken afstemmen op de tijd die men erin wil en kan steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten