woensdag 6 november 2013

Redenen om een basisinkomen in te voeren (7) - Bescherming tegen sociale uitsluiting"Een obi kan fungeren als een sociaal vangnet dat bescherming biedt tegen sociale uitsluiting".

Bron: B. Hilarides, is het onvoorwaardelijk basisinkomen haalbaar in Nederland? Scriptie WO Nederlands Recht Open Universiteit Nederland. Blz. 9 punt 7
Sociale uitsluiting ontstaat wanneer je alleen nog geld over hebt om in leven te kunnen zijn. Je inkomen gaat op aan voedsel, huur, zorg, rekeningen en schulden. Weinig inkomen leidt tot sociale uitsluiting met als gevolg dat er veel mensen aan de zelfkant van de maatschappij leven, en deze groep wordt steeds groter. Werkloosheid, lage lonen, het hebben van een uitkering, chronische ziekte, geen vast werk, het hebben van schulden zorgen voor armoede omdat het inherent is aan het hebben van weinig geld. Weinig geld betekent weinig leefruimte.

Een gegarandeerd leefbaar inkomen biedt meer ruimte voor leven dan een basisinkomen. Een basisinkomen garandeert zorg, voedsel en onderdak voor deze groep mensen. Voor de mensen die niet in staat zijn om te werken zal het niet voldoende zijn om comfortabel te leven. Immers, vakantie, sport, tijdsbesteding, vakantie en reizen zijn dan niet aan de orde. Om niemand uit te sluiten van een comfortabel leven is een gegarandeerd leefbaar inkomen meer dan een basisinkomen geschikt om iedereen mee te laten doen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten