maandag 4 november 2013

Redenen om een basisinkomen in te voeren (5) - Een eigen onderneming starten is makkelijker

"Met het obi wordt het gemakkelijker een eigen onderneming te starten. Ondernemers hoeven zich immers geen zorgen te maken over hun minimale levensonderhoud."

Bron: B. Hilarides, is het onvoorwaardelijk basisinkomen haalbaar in Nederland? Scriptie WO Nederlands Recht Open Universiteit Nederland. Blz. 9 punt 5
Een gegarandeerd leefbaar inkomen geeft alle ruimte om als zelfstandige of met een eigen bedrijf te starten. Stress om winst te maken en om daardoor te kunnen voortbestaan valt weg want alles wat men nodig heeft om te kunnen leven is al aanwezig.
Concurrentie, het proberen iemand anders te verslaan om zo zelf meer winst te kunnen maken zal niet nodig zijn. Met een gegarandeerd leefbaar inkomen verdwijnt de noodzaak om marktaandeel te veroveren om zo je eigen voortbestaan te verzekeren. Dit heeft tot gevolg dat winst als motivatie om een eigen bedrijf te starten zal verdwijnen. Veel meer zal het gaan om het startpunt van leven, het leveren van kwaliteitsproducten/dienstverlening in die zin dat er op alle gebieden rekenschap wordt gehouden met mens, dier en aarde.
In het huidige systeem is het nog zo dat je als ondernemer over veel energie moet beschikken en werk je veel uren in de week. Met een gegarandeerd leefbaar inkomen is het mogelijk om naar eigen vermogen te werken. Dit heeft tot gevolg dat er minder stress is omdat je zelf bepaalt hoeveel uren je kan werken en hoe je de dagen indeelt.
Ook is het nu nog zo dat een "baas" alle verantwoordelijkheid draagt voor een onderneming, meer uren werkt en daarvoor beloond wordt met een rianter salaris dan zijn medewerkers.
Iedereen in het bedrijf draagt verantwoordelijkheid om het product te realiseren. Ieders bijdrage is daarin essentieel en in die zin zijn allen gelijk. Daarom is er gelijke beloning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten